Turkin hoito-ohjeita

Cotonin turkki vaatii hoitoa, että se pysyy rodunomaisena. Hyvin hoidettu turkki on mielestäni myös helppohoitoinen, säännöllisesti pestynä ja föönattuna turkin hoitoon menee n. kaksi tuntia per kaksi viikkoa. Kuratassut ja masunalusta on lisäksi säiden mukaan myös pestävä tarpeen mukaan.

Turkin hoito-ohje on kopioitu suoraan http://cotondetulear.fi/turkinhoito-ohjeet/ sivuilta:

Cotonin turkki on sen ylpeys ja kaunis komistus. Tässä on yhdet ohjeet turkinhoitoon, joita voit hyödyntää.
Turkinhoidon on oltava säännöllistä, jotta turkki pysyy hyvänä. Turkinhoito on aloitettava jo pentuna, jotta pentu tottuu sen hoitoon. Yleensä coton pestään 1-3 vk välein, riippuen karvan laadusta ja likaisuudesta. Likaista turkkia ei saa koskaan harjata, sillä se kuluttaa ja katkaisee karvan.
Coton vaihtaa pentukarvan pois, ja karvanvaihto alkaa noin 7-8 kk ikäisenä. Silloin turkki teettää paljon töitä, ja turkki kannattaa tällöin pestä useammin. Pesussa ja kuivauksessa irtokarva lähtee, ja uusi karva kasvaa paremmin. Jos koiraa halutaan kuitenkin kammata pesujen välissä, niin tulee käyttää siinä yhteydessä turkkiin jätettävää hoitoainetta. Se helpottaa kampaamista. Pesujen välillä kampaaminen voi kuitenkin kuluttaa turkkia liiaksi.
Koirien pesuaineita on paljon, ja kokeilemalla löytyy kullekin koiralle parhaiten sopiva. Suosittelemme käyttämään mietoja pesuaineita, jotka sopivat usein toistuvaan pesuun. Kaksi kertaa vuodessa on hyvä käyttää syväpuhdistavaa shampoota, joka poistaa turkista kaikki jäämät. Vain silloin tällöin käytetään shampoita, jotka on tarkoitettu valkoiselle turkille. Valkoisen turkin shampoot ovat yleensä vahvoja, ja usein käytettynä ne voivat pilata karvan. Jos turkki vaatii, kerran kuukaudessa tehty öljyhoito voi vahvistaa karvaa.
Turkin hyvinvointi lähtee myös sisältäpäin eli koiran hyvästä kunnosta ja tasapainoisesta, monipuolisesta ruokinnasta!
Koiran pesun voi tehdä monella tapaa; koira pestään suihkuhuoneen lattialla tai sitten uitetaan altaassa. Pesuaineen laimennus on aina huomioitava, jos koira pestään uittamalla altaassa. Tällöin pesuaine laitetaan yleensä suoraan allasveteen, ei koiraan, ja sama toistuu hoitoaineen kanssa.
Tässä yksi esimerkki turkin perushuollosta:
1 vaihe: Lue pesuaineen käyttöohjeet, mikä on laimennussuhde, ja tee pesuaine valmiiksi. Kastele koko koira hyvin, levitä shampoota turkkiin osissa ja puristele, sen jälkeen huuhtele. Älä anna shampoon vaikuttaa pitkään, jottei karva kärsi. Hyvin likainen koira kannattaa pestä useamman kerran kuin että antaa shampoon seisoa turkissa. Jos karva on hyvin likainen, suosittelemme niin montaa shampoopesua, että karva on puhdas. Jos koira ei ole kovin likainen, pese vain karva, älä ihoa, jottei iho pääse kuivumaan ja koiran oma ihorasva häviä. Kun koira on puhdas, painele turkki kuivaksi pyyhkeellä.
2.vaihe: Katso hoitoaineen laimennussuhde ja tee hoitoaine valmiiksi. Levitä hoitoainetta kaikkialle koiran karvaan. Anna vaikuttaa hetki ja sitten huuhtele hyvin. Huom. jotkin hoitoaineet saavat jäädä turkkiin, ja se on luettavissa hoitoainepullon ohjeesta.
3.vaihe: Kuivaa turkki hyvin pyyhkeeseen painelemalla, älä hankaa, se voi katkaista karvan.
Kääri koira pyyhkeeseen tai nosta se hoitopöydälle. Leikkaa kynnet ja kuivaa korvat. Jos korvakarvoja tarvitsee nyppiä, tee se samalla.
4 vaihe: Avaa takut; jos takut ovat tiukassa, voit käyttää hoitoainesuihketta, se usein helpottaa takun aukaisua. Käytä takun aukaisemiseen takunavaus välinettä, esim. Pooch Pro Brush (tämä laite avaa turkin takun hellävaraisesti). Koiraa ei silloin satu ja ylimääräisiä karvoja ei lähde. Kun koira on takuton, aloita kuivaus. Käytä kunnon kuivainta, säästät sillä aikaa. Kuivaa karva järjestyksessä alhaalta ylöspäin, älä liian kuumalla. Käytä hyvää harjaa, ns. aukikampausharja on suositeltava. Huolehdi, että turkki tulee varmasti tyvestä asti kuivaksi. Kun turkki on kuiva, käy se kauttaaltaan läpi tiheällä kammalla. Laita tukka kiinni. Anturakarvat voi siistiä koneelle tai saksilla.

Kommentit

Suositut tekstit